Oude Kerk Delft

Nieuwe entree voor middeleeuwse kerk

  • Client:

    Oude Kerk Delft

  • Date:

    05/2012

  • Category:

    Transformation

Nieuwe stadsentree

Onder de vlag van Van Hoogevest Architecten heb ik mijn bachelor-afstudeerproject mogen uitvoeren op de Oude Kerk in Delft. De Oude Kerk is een imposant bouwwerk met een roerige ontstaansgeschiedenis. Daar het gebouw in haar geschiedenis als middelpunt van de stad fungeerde, is het gebouw anno 20e eeuw als plek gesloten en naar binnen gekeerd. Om de publieke betekenis van de kerk opnieuw tot leven te laten komen, is een nieuwe stadsentree ontworpen die de kerk opent naar de omliggende publieke ruimte. In deze uitbreiding zijn een aantal functionele inpassingen gedaan die een breder gebruik van de kerk zoals congressen, seminars en recepties mogelijk maken.

Bouwgeschiedenis: hoger, groter, meer

Omstreeks 1170 werd op de plaats van de huidige kerk een tufstenenkerkje gebouwd. Halverwege de 14e eeuw werd de toren aangebouwd, en tegen het einde van deze eeuw werd de kerk uitgebreid met zijbeuken waardoor een hallenkerk ontstond. Rond 1510 begint men met grootse plannen voor een ware kruisbasiliek, uitgevoerd in natuursteen. Men komt echter niet verder dan het noordtransept en Mariakoor; de plannen stagneren. Daarna werd het bouwwerk enkele keren geteisterd door (vuur-)rampen.

“Een echte verhalenverteller”

Met het nieuwe ontwerp van de stadsentree wordt het bevroren monument ontdooid, losgeweekt uit haar statisch, behoudend karakter en nieuw leven ingeblazen tot een betekenisvol referentiepunt in haar dynamische context. Niet alleen een bouwwerk van toen, maar juist ook voor nu. Niet alleen een bouwwerk van steen en cement, maar een levende geschiedenis vol verhalen. Want dat is het: een echte verhalenverteller. De schijnbare ‘architectuurmissers’ als littekens van de tijd zijn er een voorbeeld van.